Sådan undgår du at blive hæler

Tyvene gør alt, hvad de kan, for at komme hurtigt af med deres stjålne varer. Ved at følge Det Kriminalpræventive Råds to enkle handleregler kan du gøre det svært for dem at snyde dig. Dermed undgår du at blive ufrivillig hæler.

Man kan sagtens komme til at købe en stjålen vare uden at vide det, og det kan være svært at opdage, om en vare kommer fra et indbrud. Faktisk ved hver anden danskere ikke, hvad de skal gøre for at undgå at købe stjålne varer. Hvis du følger Det Kriminalpræventive Råds to simple handleregler kan du mindske risikoen for at blive ufrivillig hæler.

 

Undgå at købe stjålne varer

 

Hvorfor disse to handleregler?

MobilePay

Tyven vil gerne sælge sine stjålne varer så hurtigt som muligt, og han vil helst handle med kontanter. Kontanter kan nemlig ikke spores af politiet. Det kan et CPR-nummer til gengæld, og derfor har tyve sjældent lyst til at handle via MobilePay. MobilePay er lavet sådan, at det er bundet op på ens CPR-nr., og derfor er det umuligt for sælger at være anonym.

Mere end 9 ud af 10 smartphones i Danmark har installeret MobilePay i dag. Det er derfor en nem handleregel, som samtidig gør købet sikkert. Desuden bruger Mobilepay mange ressourcer på at opdage mistænkelige transaktioner, og hvis de opdager snyd, bliver CPR-nummeret udelukket fra Mobilepay. Man kan naturligvis også anvende andre elektroniske betalingsformer.

Hvis sælger ikke vil modtage pengene via MobilePay eller andre elektroniske betalingsformer, skal du være opmærksom. Du behøver måske ikke nødvendigvis sige nej til at købe varen. Du kan i stedet bruge den anden handleregel med at tjekke NemID.

NemId
Ved at kigge efter NemId, når du handler brugte varer på nettet, er du sikker på, hvem sælgeren er. Og hvad vigtigere er, så har salgsplatformen også sikkerhed for, hvem sælgeren er. Det giver dem bl.a. en mulighed for at hjælpe politiet med at finde frem til dem, der sælger tyvekoster.

På salgsplatforme hvor du ikke kan tjekke om sælgeren er NEMID valideret, fx Facebook salgsgrupper, kan du med fordel altid benytte den første handleregel: Brug MobilePay når du handler brugt. Hvis sælgeren ikke tager imod MobilePay, skal du være forsigtig og forsøge at tjekke sælgerens identitet på andre måder. Hvis du køber en brugt cykel, kan du også tjekke om stelnummeret er registreret i politiets register. 

Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af

Et godt tilbud?